"אנחנו רוצים לשנות את איך שמגדלים ואוכלים בישראל"

בחוות עשב לימון בבית לחם הגלילית מוכיחים גלעד ותמרה גורל שגם על שטח של שני דונם בלבד אפשר לייצר חקלאות מגוונת, אורגנית ורווחית, שמשרתת את הקהילה המקומית ומכשירה דור חדש של חקלאים 

חוות יצרניות קטנות הפכו בשנים האחרונות לבון־טון הכי חם של פודיז עם מודעות סביבתית. הסתמכות על אספקה עצמית אינה טרנד חולף או שיגעון של היפסטרים הזויים אלא דרך נכונה ואפשרית לצמצם זיהום ובזבוז. חוות עשב לימון שבבית לחם הגלילית היא אחת ממובילות המגמה הזו. על אף שהיא פועלת בסך הכל שלוש שנים, הפכו בעלי החווה גלעד גורל (29) ובת זוגו תמרה (30) למובילים ומשפיעים בתחומם. השדה שלהם משתרע על שני דונם בלבד, שטח שנחשב מזערי במונחים חקלאיים, אך הם מצליחים להפיק ממנו תוצרת מעולה במגוון רחב. מדי שישי הם מקיימים מעין שוק קטן המלווה לעיתים גם בתבשילים של תמרה או של שפים אורחים.

 

יקרתי אצלם לפני מספר ימים בבוקר שישי. הירוק שוטף את העיניים, ובבית הקפה הסמוך יש אפילו הופעת מוזיקה. גלעד מפנה כמה דקות בין לקוח ללקוח ומספר לי את סיפורם בעוד תמרה ממשיכה לסדר סלק וקייל על המדפים בסככה הצמודה לשדה שלהם. אני קונה לפת לבנה קטנה ומתוקה וטעימה להפליא, צנוניות פרנץ' ברקפסט מוארכות, קולורבי, גזר וסלק, עלים ירוקים ועוד. בקיץ יהיו גם עגבניות מורשת, דלועים, פאקוס וקישואים. לצידם מוצעים למכירה לפעמים מאפים פריכים במילוי ירקות מהגינה, עלי מרוות ירושלים או עלי תות ממולאים, ויש יין של יקב חרשים הנהדר.

אל החקלאות הגיעו בעת הקורונה. לפני זה היה גלעד רקדן בלהקת "אדמה" של ליאת דרור וניר בן גל. הם החלו להתנדב בחוות אקולוגיות כמו יער מאכל "גן החיים" ליד יבניאל בכנרת "הרעיון הוא לחקות תהליכים טבעיים שקורים ביער כדי שזה יהיה בר־קיימא יזין את עצמו וישקם את הקרקע". משם המשיכו לחוות נוספות "ראינו את עצמנו כנוודים", ובהדרגה נכנסו חזק לגידול ירקות מקצועי. במקביל תמרה התחילה להתמחות בבישול. "באופן טבעי, יש מלא ירקות בשדה אז מבלי שהתכוונו מראש נולד לנו עסק של פארם טו טיייבל, של ירקות שאנחנו מגדלים ואז מבשלים איתם לאירועים קטנים".