"אם לא יהיה תקציב בתחילת 2026 - פשוט לא יהיה מספיק אוכל לכולם בישראל"

משרד החקלאות מציג את התוכנית הלאומית לביטחון המזון 2025 שגובשה בשילוב שורה של משרדי וגופי ממשלה

עם מטרות התוכנית: הגדלה משמעותי בייצור מוצרי מפתח כירקות, קטניות ודגים • הפחתת התלות בעובדים זרים ועידוד שיווק ישיר מהחקלאי לצרכן • התקציב המבוקש: 5-2.5 מיליארד שקל • ראש מינהל ביטחון המזון: "אם המדינה תחליט שלא ניתן לתקצב - נהיה בבעיה קשה"

הגדלה משמעותית של ייצור דגי המאכל, קטניות יבשות, ירקות ושמן זית - אלו בין ההמלצות המרכזיות של התוכנית הלאומית לביטחון המזון שמציג היום (שני) משרד החקלאות וביטחון המזון. מטרת התוכנית היא "להבטיח אספקה סדירה של מזון בריא, מגוון ובר-השגה לכלל האוכלוסייה בישראל, תוך קידום חקלאות ותעשיית מזון מקומיות ומערכות מזון מקיימות המותאמות לאתגרי האקלים".

התוכנית גובשה בשיתוף משרדי הבריאות, הכלכלה, הגנת הסביבה, המועצה לביטחון לאומי (המל"ל) ורשות החירום הלאומית (רח"ל) ותקציבה המשוער הוא 5-2.5 מיליארד שקלים "בהתאם לצרכים התקציביים של המשרדים השונים ליישום כל רכיבי התוכנית". מדובר בטווח תקציב רחב מאוד שלצד היעדרות נציגי משרד האוצר בגיבוש התוכנית מעלה סימני שאלה לגבי היקף מימושה. עם זאת, מנסחי התוכנית מודים כי נדרשת עוד דרך ארוכה למימושה, החל מגיבוש החלטת ממשלה שתאמץ אותה ועד ליישומה והוצאתה לפועל.

אם המדינה תחליט שלא ניתן לתקצב את התכנית וזה קשיח נהיה בבעיה קשה", מסר ראש מִנהל ביטחון המזון במשרד החקלאות יובל ליפקין. "חייבים לסיים את העבודה ולהניע תהליך כדי שבתחילת 2026 יהיה תקציב - אחרת בעוד 20 שנה נהייה בבעיה מאוד קשה בתחום המזון. פשוט לא יהיה מספיק אוכל לכולם".